Scroll Top
Vi förvandlar idéer till konst tillsammans med barn

Om oss

Senast uppdaterat 11 juli, 2022

Föreningen Artikel 31

Vi som är initiativtagare till föreningen Artikel 31 är Anna Wennergren och Anette Andersson.

Anette är utställningsproducent och har en jur. kand. från Stockholms universitet med inriktning på mänskliga rättigheter. Hon har under många år arbetat på FN i New York, Center on International Cooperation, New York University och International IDEA (Institute for Democracy and Electoral Assistance) i Stockholm.

Anna är utställningsproducent och har en fil. kand. från Kulturvetarlinjen på Stockholms universitet. Hon har under många år arbetet med såväl folkbildande som pedagogiska program på SVT och UR.

VÅR HISTORIA

Målet med Konstexpressen är att deltagande förskolebarn och skolelever ska känna sig hemma på museet och få upplevelser de vill dela med andra. Vi arbetar med olika skapande metoder för att stärka språk och ordförståelse – barnen får på så sätt fler verktyg att uttrycka sina idéer och berättelser.

I Berättelser i en låda, som tog avstamp i Berätelser i en väska, gjorde sju elever vid Riksgymnasiet för rörelsehindrade i Stockholm lådor med sina berättelser under hösten 2015. Lådorna ställdes ut i Nationalmuseums ateljé på Konstakademin i september 2016.

2014 startade vi projektet Berättelser i en väska som pågick i några år. Under 2014-2016 visades utställningar med Berättelser i en väska på Moderna Museet, Fullersta gård i Huddinge, Lindeparkens gymnasiesärskola i Skärholmen, Haninge kulturhus, Ebelingmuseet i Torshälla, Eskilstuna Stadsbibliotek och Konsthallen i Luleå kulturhus.

Är det möjligt att göra en konstutställning för både spädbarn och vuxna? Och i så fall varför göra en konstutställning för spädbarn som ännu inte intellektuellt kan relatera till begreppet konst? Barn saknar konventioner för att tolka konst så hur förhåller de sig till verken och miljön?

Utställningen Känn dig själv gjordes i samarbete med barn i åldrarna 8-12 år från Stockholms Kulturskola, Artikel 31 och konstnärerna Bigert & Bergström. Den visades på Kulturhuset i Stockholm våren 2010 och på Världskulturmuseet i Göteborg hösten 2011 och våren 2012.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.
Skip to content