1. Vad är Konstexpressen
4200
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-4200,cookies-not-set,stockholm-core-1.2.1,select-child-theme-ver-1.1,select-theme-ver-5.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,paspartu_enabled,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Välkommen till Konstexpressen!

 

Målet med Konstexpressen är att deltagande förskolebarn och skolelever ska känna sig hemma på museet och få upplevelser de vill dela med andra. Vi arbetar med olika skapande metoder för att stärka språk och ordförståelse – barnen så få fler verktyg att uttrycka sina idéer och berättelser.

 

Kulturarv – både substantiv och verb

 

Ordet konst i projektets titel handlar både tavlor och föremål på museet = konst som del av vårt gemensamma kulturarv och samtidigt om konst som en väg till kunskap och ett sätt att förstå världen. I konsten hittar vi ett pedagogiskt förhållningssätt där ögat, handen och hjärnan möts. Elevernas eget aktiva skapande och möte med olika material och tekniker är löpande en del vårt sätt att arbeta – att uttrycka sina tankar och göra kulturarvet levande är målet.
Museer är platser där samhällets berättelser och minnen har samlats. Att tillsammans med förskolan och skolans pedagoger utvecklar arbetsformer där kulturarvets traderade berättelser möter dagens barn i dialog mellan då och nu är projektets hjärta och idé.

Kulturarv är som ord ett substantiv men i projektet vill vi använda det som aktivt verb = att kulturarva!

Höstterminen 2019 startar projektår II – vi ser fram mot ett spännande år tillsammans med er alla!

 

Projektledare

Anna Wennergren
anna (at) artikel31.se
073-993 24 59

 

Lena Eriksson
lena.eriksson (at) nationalmuseum.se
070-360 51 88

 

Idé och bakgrund

 

Idén till projektet Konstexpressen föddes ur ett möte mellan Nationalmuseums pedagogiska idéer och föreningen Artikel 31:s vision om alla barns rätt till kultur. Projektbeskrivning och ansökan togs fram av Anna Wennergren från Artikel 31 och Lena Eriksson från Nationalmuseum tillsammans med förskole- och skolförvaltning i Skärholmens kommun.

Föreningen Artikel 31s logga
Nationalmuseum - logga

Stöd av Allmänna Arvsfonden

 

Projektet är utformat som ett treårigt pilotprojekt och kan genomföras med stöd av Allmänna arvsfonden. Det startade aktivt höstterminen 2018 och nu, hösten 2019 inleds projektår II. Projektanställda konstpedagoger arbetar tillsammans med 250 förskolebarn, grundskolelever och deras pedagoger och lärare.

Med stöd från Allmänna arvsfonden - logga