2. Träffstruktur
4205
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-4205,cookies-not-set,stockholm-core-1.2.1,select-child-theme-ver-1.1,select-theme-ver-5.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,paspartu_enabled,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Träffstruktur för skolor

 

Konstexpressen omfattar sammanlagt åtta träffar på Nationalmuseum under läsåret. Varje träff börjar ca 9.20 (lite beroende på kollektivtrafiken och när klassen kommer iväg på morgonen) och pågår till 13.00. Mellan 10.30 – 11.00 är det lunch som klassen har med sig i matsäcksrummet.

 

Varje träff har ett tema som är kopplat till boken ”Pippi på konst”. Klassen får introduktionsmaterial i skolan innan träffen via mail eller upplagt på Konstexpressens hemsida (www.artike31.se/konstexpressen). Klassen får mail om introduktionsmaterialet någon vecka innan träffen. Det kan vara en kort text, en bild eller en frågeställning för att sätta igång nyfikenhet, tankar och frågor.

 

Framme på museet hänger klassen av sig ytterkläder och väskor förvaras i matsäcksrummet på bottenvåningen. Mobiler samlas ihop av Konstexpressen och förvaras i ett låst skåp. Vi börjar varje träff på museet med samling och fruktstund. Då återkopplar vi till introduktionsmaterialet, går igenom temat och berättar om dagens upplägg. Vi delar därefter upp klassen i grupper som följer med ledarna i Konstexpressen till olika aktiviteter. Vi har ett arbetspass innan lunch och ett efter lunch.

 

Vid varje träff kommer vi göra besök i någon del av museet och arbeta i Ateljéerna.

 

Din roll och ditt ansvar som lärare är att vara med din klass/grupp och aktivt följa med i arbetet under dagen. Vi i Konstexpressen leder arbetet och har ansvar för att de olika momenten genomförs. Om något barn behöver hjälp med toabesök, medicin, gå undan en stund, kontakta förälder, eller har annat behov kommer vi i första hand be dig som lärare som känner barnet att hjälpa barnet. Gemensamt försöker vi skapa tryggare rum.

 

Det kan vara svårt att genomföra ordinarie raster för skolpersonalen när klassen är på Nationalmuseet. Det brukar i allmänhet gå att komma överens om när under träffen ni som lärare och skolpedagoger kan ha en kort rast.

Muséet är stängt på måndagar för allmänheten och öppnar kl. 11.00 på övriga vardagar. Vi i Konstexpressen får hjälp av en vakt att öppna entrédörren för klassen.
För att det ska gå så smidigt som möjligt behöver ni ringa oss när ni är ca tio minuter från museet (se våra kontaktnummer under kontaktuppgifter i denna pärm).

Vi avslutar arbetet i ateljén 12.40 och har en kort gemensam samling i ett annat innan klassen åker tillbaka till skolan kl. 13.00.
Efter träffen kommer Konstexpressen skicka ett kort uppföljningsmaterial till temat.

Träffstruktur för förskolor

 

Konstexpressen omfattar sammanlagt sex träffar på Nationalmuseum och en träff på er förskola under läsåret. Varje träff börjar med att vi möter upp er på förskolan kl 9 och vi är tillbaka på förskolan kl 14.00 ca. Mellan 11.00-11:30 serverar Konstexpressen lunch i ateljén.

 

Varje träff har ett tema som är kopplat till boken ”Pippi på konst”. Förskolan får introduktionsmaterial inför träffen via mail eller upplagt på Konstexpressens hemsida (www.artike31.se/konstexpressen.) Förskolan får mail om introduktionsmaterialet någon vecka innan träffen. Det kan vara en kort text, en bild eller en frågeställning för att sätta igång nyfikenhet, tankar och frågor.

 

Framme på museet hänger barnen av sig ytterkläder i ateljén. Vi börjar varje träff med en aktivitet före lunch ett arbetspass efter lunch.

 

Vid varje träff kommer vi göra besök i någon del av museet och arbeta i Ateljéerna.

 

Din roll och ditt ansvar som pedagog är att vara med din grupp och aktivt följa med i arbetet under dagen. Vi i Konstexpressen leder arbetet och har ansvar för att de olika momenten genomförs. Om något barn behöver hjälp med toabesök, medicin, gå undan en stund, kontakta förälder, eller har annat behov kommer vi i första hand be dig som pedagog som känner barnet att hjälpa barnet. Gemensamt försöker vi skapa tryggare rum.

 

Det kan vara svårt att genomföra ordinarie raster under dagen på Nationalmuseet.

 

Vi avslutar arbetet 12.30 och har en kort gemensam samling innan vi tillsammans åker tillbaka till förskolan kl. 13.00.

 

Efter träffen kommer Konstexpressen skicka ett kort uppföljningsmaterial till temat.