Portfolio Tags Spädbarn
-1
archive,tax-portfolio_tag,term-spadbarn,term-47,cookies-not-set,stockholm-core-1.2.1,select-child-theme-ver-1.1,select-theme-ver-5.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,paspartu_enabled,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Archive

urSinnen

Ett möte mellan spädbarnsforskning och konst. Och en utställning på Färgfabriken.

 

Ny banbrytande spädbarnsforskning lär oss mer om den vuxna människans känsloliv, moralbegrepp och estetiska upplevelse. Vilka frågor ställer spädbarnsforskarna idag? Hur tänker konstnärer om att skapa konst som inkluderar ett spädbarns sinnliga sätt att närma sig ett verk?

Barnkonventionen artikel 31 ger varje barn rätt att ”fritt delta i det kulturella och konstnärliga livet”. Att ta del av kultur är en demokratisk rättighet utan åldersgräns. Både konstnärlig och naturvetenskaplig forskning visar att spädbarn kan tillgodogöra sig genomarbetad samtida konst.

De senaste rönen inom internationell hjärnforskning pekar på att människans förmågor till kreativitet och improvisation grundläggs redan i spädbarnsåldern. Barnets tillvägagångsätt att begripliggöra sin nya värld kan jämföras med konstnärens och forskarens lust att utforska hittills okänd terräng där visioner och hypoteser outtröttligt prövas mot verkligheten om och om igen.